Danelectro

In de jaren zeventig speelde ik in de periode van The Highway Band op een Danelectro-bas.

Natuurlijk door mijn grote voorbeelden Rinus Gerritsen en Frank Kraaieveld. Na The Highway Band kwam ik achter de mixer van Dizzy Mans Band terecht en verkocht mijn bas zonder erover na te denken met achteraf veel spijt. Toen de reünie van The Highway Band voor de deur stond, ben ik weer op zoek gegaan naar "mijn" bas maar die was niet te vinden. Ik heb er een na laten bouwen zonder succes.

 

Deze heb ik ingeruild voor een Fender Jazz Bass. Omdat ik de Danelectro niet heb kunnen vinden, heb ik een model gekocht uit Korea. Ik heb deze helemaal omgebouwd met een nieuwe brug, stemsleutels en zelfs overgespoten in een koperkleur. Op het moment dat ik op zoek ging naar de volumedruppelknoppen, vond ik "mijn" Danelectro terug op Marktplaats en zelfs voor een betaalbare prijs. Walter, die deze bas al meer dan twintig jaar aan de muur had hangen en er niets mee deed omdat hij op een vijfsnarige Fender speelt, gunde mij deze bas. Blij als een kind heb ik deze uit de buurt van Tilburg opgehaald.

 

De Danelectro had wel wat aandacht nodig (zie de foto's). Zo waren de originele potmeters vervangen, waren de knoppen weg, en was er ook wat aan de body gerommeld.

De opknapbeurt is begonnen. De body is gerepareerd en de hals is opgeknapt door Rob, de monteur van Spanjaard Muziek. Ik ben nu op zoek naar de originele potmeters. Hiervoor heb ik contact gehad met Voxhumana uit Vlaardingen. Dit bedrijf doet alles voor Rinus Gerritsen en gaat mijn bas ook in orde maken. Rinus gaat mijn bas beoordelen. Ook ga ik bij Frank Kraaieveld langs van de Bintangs om de sound te vergelijken. De twee druppelknoppen heb ik inmiddels zelf gemaakt. Er is nog één probleempje op te lossen: het bijkleuren van de body. Ik denk nu aan een kunstschilder.

 

 

Op 9 juni is ons eerste festival van dit jaar Live op het Plein in Bergen N-H. Ik probeer dan voor het eerst onze twee Golden Earring-nummers op deze gitaar te spelen.